Kokstårta till en 40åring!

1kommentarer

Kokostårta ca 15 bitar 

Devil's food chocolate cake

 100 g smör, 3 dl socker, 2 ägg, 2 tsk vaniljsocker, 4 dl vetemjöl, 1 tsk salt,
1 tsk bikarbonat, 1 tsk bakpulver,1 1/4 dl kakao, 2½ dl starkt hett kaffe/kaffepulver 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör socker och smör poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör om väl efter varje ägg. Blanda samman vaniljsocker, vetemjöl, salt, bikarbonat och bakpulver i en annan bunke.

Rör ner mjölblandningen i sockerblandningen.

Blanda kakao och kaffe och rör ner det i smeten. Blanda väl. Fördela smeten i två smorda och mjölade formar, 20 cm i diameter. (Jag gräddade i en 26 cm, det funkade bra.)

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Ta ut och låt svalna.Görs med fördel flera dagar innan användning, då fryses den in hel och delas när den tinat lite.

Rätt smuliga och lite svårarbetad kaka men såååå god
!

Kokosfyllning

                                      5 äggulor (spara 3 vitor till glasyren), 2 dl socker, 5 tsk maizena, 1 krm salt

5 dl mjölk, 2dl extra krämig kokosmjölk, 4 dl riven kokos, 2 tsk vaniljsocker, en klick smör,
ev hallon, frysta går bra.
 

Gör så här:

Vispa upp äggulorna lätt. i en separat bunke.
Häll
socker, maizena och salt i en kastrull. Rör om och ställ kastrullen på en platta.
Häll i mjölken vispa under tiden. Häll sedan i kokosmjölken och sjud allt under vispning i ca 10 minuter.
Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner lite i taget, ungefär halva smeten, av den varma mjölken i äggulorna. Häll tillbaka all blandningen i kastrullen. Sjud smeten tills den börjar tjockna, ca 5 minuter. Ta av från plattan och häll upp krämen i en bunke. Tillsätt kokosflingorna och vaniljen. Rör ner smöret och lägg plastfilm direkt på krämen, så skinnar den sig inte.

Ställ kallt i minst 1 timme, gärna över natten, så att den blir kall och kan fylla tårtan. Fyll på med hallonen i mellan  lagrena.

.

 

Kokosfrosting

                                          3 äggvitor, 5 dl florsocker, 2 tsk sirap, ½ tsk vaniljsocker,
                                                         
1 dl hett vatten, 1 msk gelatinpulver

Gör så här:
Blanda äggvitor, florsocker, sirap och vaniljsocker i en rostfri bunke. Ställ bunken i ett varmt vattenbad i en kastrull på plattan. Jag ställde en mindra kastrull i en större men undvik att få i ånga i smeten.
Vispa med elvisp ca 4 minuter på låg hastighet och sedan 2 minuter på hög hastighet. Ta av från plattan.
Värm 1 dl vatten och rör ut gelatinpulvret i vattnet. Häll sakta ner det i äggvitorna under vispning. Fortsätt att vispa 3-5 minuter tills frostingen känns kall. Använd frostingen genast.

Man kan även glasera tårtan med vispad grädde. Men personen ifråga önskade utan grädde eftersom det inte var så gott enligt henne.

 Garnera tårtan med kokosflingor och färska hallon.

 Lycka till!


Frosting som rinner ut, se till att ha skydspapper under om du ska servera kakan på fatet du dekorerar den på.

På med kokos.


40st hallon, 40år! Vit som snö.
Gästerna var super nöjda, jag själv älskade tårtan och kommer att göra den fler gånger.
 

 

 

kokostårta,

1 kommentarer

Anonym

19 Nov 2012 23:36

Hur mycket kostar en 15 bitars tårta ?

Svar: Hej Anonym! För arbetet tar jag 150kr, sedan var jag och handlade ingredienser (ekologiskt så mkt som möjligt). Dessa landade på 250kr, dock var det hallonen som kostade 90kr. De är dyra så här års, tar jag frysta då rinner det ut på glasyren. Så totalt med många hallon 400kr utan hallon med någon annat lite prisvärdare 350kr. Fr 23-27kr/bit hembakat med kärlek! ;-)
Mammi

Kommentera

Publiceras ej